Betyder semester uppladdning eller sjangsering av kroppen?

Posted by Andreas on juli 19, 2013
Löpträning

Sommarbild

Semester. Jag smakar på ordet, det är så positivt, så förknippat med glädje, längtan och frihet. Frihet till att göra det man vill, när man vill.
Men hur är det nu egentligen, hur tar vi hand om oss under semestertider? Äter vi lördagsmat och dricker lördagsvin mer frekvent? Ställer vi om dygnsrytmen? Tränar vi mer? Tränar vi mindre?

Vi bombas året runt med tidingsrubriker om hälsa. Nu senast handlar artiklarna om hur vi på nolltid ska bli ”fit” inför ”beach 20-what ever” för att sedan kort därefter bli attackerade med ”Så får du bort semesterkilona”. Vari ligger sundheten i detta? Ska vi leva som en jojo, upp och ner, upp och ner?

Jag är en person som tränar medelmycket till mycket beroende på period.
Så det jag skriver kanske inte passar in på alla men säkerligen på många. Jag menar på att vi under vår semester har ett gyllene tillfälle att verkligen ladda upp oss.

Det är en viss skillnad att komma tillbaka till verkligheten efter fyra veckor, 5kg tyngre, taskiga matvanor, dygn som sträcker sig till 05:00 och morgnar som börjar 13:00 mot att komma tillbaka piggare än någonsin, snyggt brunbränd och kanske till och med något kilo lättare, om man har det som mål.

Min konklusion är att det hela är väldigt enkelt, för vem som helst, personer som tränar, eller inte. Hur många timmar består din semester av? Låt oss ponera att du har fyra veckors semester, det är 672 timmar. Låt oss säga att du  vill röra lite på dig varannan dag, en morgonpromenad eller en morgonjogg, 30-40 minuter med efterföljande styrka, exempelvis 3 x 10 armhävningar, 3 x 1 minut plankan, 3 x 20 rygglyft (ca. 15 min). I praktiken innebär det fyra tillfällen träning i veckan a´ 45-55 minuter, vi avrundar till en timme.

Det betyder att du under dina 672 timmar semester, spenderar 16 av dem, eller 2,4% till att skämma bort dig totalt och ger din kropp en present varannan dag. Är det möjligt? Kan du tänka dig att ”ta bort” 2,4% av din semester och på köpet må ytterligare lite bättre? Hur tror du att glassen på stranden kommer smaka? Ölen i skuggan? Desserten efter den ljuvliga trerättersmiddagen? Jag kan fortsätta hur länge som helst. Ta steget och ge dig själv den perfekta semestern.

Du kommer inte ångra dig, du kommer bara älska dig själv ännu mer.

For the record, jag äter och dricker, vad jag vill, när jag vill, hur mycket jag vill. Rosé, öl, glass, dessert och extremt många trerätters. Men varannan morgon skämmer jag bort mig ytterligare!

 

3 kommentarer to Betyder semester uppladdning eller sjangsering av kroppen?

  • Andreas skriver:

    Härliga bloggar, träning är ju så enkel, såvida man inte krånglar till det ;) .

    Ha en fantastisk träningssommar!

  • Malin skriver:

    Härligt skrivet! Håller med, semester är bästa tillfället att ladda kroppen o knoppen med glädje och energi. Hälsan tar ju inte semester direkt… Vi skrev bl.a. det på http://www.halsamera.se/blogg/sommarlösning och njuter som du av go mat o ett gott liv:-)

  • camilla skriver:

    Så enkelt är det faktiskt! Men när rutinerna ruckas, så verkar vi få allt svårare att ”ta oss i kragen” och genomföra träningen. Jag har just startat bloggen ”Lyft en sten” där tanken är att vi hjälps åt och uppmuntrar varandra till enkel, funktionell träning var vi än befinner oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu